Energielabel

Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu! Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Het energielabel is een document waarin deze kenmerken zijn beschreven.

Als je je huis verkoopt, dan moet je aan de koper laten zien welk energielabel jouw woning heeft. Doe je dat niet, dan kun je een boete krijgen.

Sinds 1 januari 2021 vraag je een energielabel aan door een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur. Die komt langs en bekijkt in gemiddeld een uur tijd het huis. De adviseur neemt kenmerken op van de woning waaronder de afmetingen, en de aanwezige isolatie en installaties, zoals de cv-ketel en zonnepanelen. Op basis hiervan wordt berekend hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning. Zo wordt het energielabel nauwkeuriger en is het mogelijk om verbetermogelijkheden op maat aan te bieden. Deze aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het label te staan.

Prijs

(afwijking bij grote woningen)

Om vooraf de gebruikersoppervlakte te bepalen wordt gebruik gemaakt van het Kadaster. Op www.bagviewer.kadaster.nl wordt een indicatie van het gebruikersoppervlakte van het gebouw gegeven. Die gegeven gebruikersoppervlakte zal bij de offerte worden gebruikt.

Wat verwachten we van u?

Om de opname goed uit te kunnen voeren vragen wij uw medewerking voor het volgende

  • Dat de bewoner aanwezig is. Of iemand met dezelfde kennis van het huis (geen minderjarige)
  • ramen bereikbaar en geopende (rol)gordijnen en/of luxaflex
  • een eventueel kruipluik voor toegang tot de kruipruimte vrij toegankelijk te maken
  • verwarmingsinstallatie en eventueel mechanische ventilatie box vrij voor inspectie

Verder indien mogelijk:

  • bij zonnepanelen het bewijs van de geplaatste panelen waarop het merk en type wordt benoemd
  • wanneer aanwezig de (ver)bouwtekening(en) ter beschikking stellen aan de inspecteur
  • bewijslast van later aangebrachte isolatie in de vorm van facturen en/of foto’s